Barraques de vinya

Del 4 d'agost al 17 de novembre de 2013.

L'exposició 'Barraques de Vinya' repassa la història d'aquest tipus de construccions rurals que els pagesos feien servir tradicionalment d'aixopluc. El recorregut mostra 50 barraques construïdes a principis del segle XX als pobles de Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Canet de Mar i Calella. Eren construccions associades en aquell moment a la producció de vi i a la seva comercialització amb Amèrica. La mostra pretén anar més enllà del valor patrimonial d'aquestes construccions i mostrar també la relació de l'home amb la terra a través de fotografies, vídeos, dibuixos i textos que ajuden a contextualitzar les barraques a la seva època.

L’exposició ‘barraques de vinya’ és un recorregut per cinquanta barraques als termes de Sant Pol, Sant Cebrià, Canet i Calella. La majoria daten de primers de segle XX, coincidint amb la major producció de vi, el comerç amb Amèrica i l’auge industrial.

 Però el seu valor va molt més enllà de la importància patrimonial de la seva arquitectura, i afecta la relació del poble amb la terra. Per això s’hi han inclòs des de les més senzilles fins les més pretensioses, amb l’únic límit de l’època de construcció. Moltes de les barraques han anat desapareixent en perdre’s el treball de la terra. Les que queden sovint estan abandonades, i són ben poques les que conserven l’aire i la presència amb què es varen idear. En els arxius fotogràfics la seva presència és molt limitada, per això l’exposició, a més de documentar-les en el seu estat actual amb les fotografies, intenta també reconstruir-les en el seu estat original, mitjançant els dibuixos tècnics i artístics de Dídac Raurell. En el catàleg hi ha també textos de l’arquitecte Agàpit Borràs i l’historiador Jordi Pomés, que les contextualitzen, i a l’exposició es projecta l’acció de desbrossament d’una d’elles, en una pel·lícula filada per Jordi Ibort. L’exposició ha estat produïda pels Amics de les Arts de Sant Pol, i estarà oberta fins el mes d’octubre.

Barraques de vinya
Barraques de vinya
Barraques de vinya
Barraques de vinya

Enllaços externs

Article a La Vanguardia

 


Museu de Pintura de Sant Pol de Mar.
Horaris: dissabtes de 18 a 20 h, diumenges d’11 a 14 h.
Pl. de la Vila, 1. Sant Pol de Mar.
www.museusantpol.cat / info@museusantpol.cat
logo museu sant pol Logo Ajuntament Sant Pol de Mar

 

.