GYOTAKU: CAPTURAR L'ÀNIMA DELS PEIXOS

El gyotaku és una tècnica que va néixer al Japó cap allà l‘any 1800 i que l’usaven els pescadors per tenir un registre de les seves captures.

La paraula gyotaku està formada per gyo “peix” i taku “fregar”. Consisteix en realitzar impressions amb tinta sobre paper de peixos i mol·luscs. Els peixos fan de planxa de gravat i la pressió sobre el paper els permet transferir la pròpia imatge. La tinta que s’usava originalment era la tinta sumi a qui li atribuïen qualitats màgiques per captar l’ànima.

Victòria Rabal, artista i directora del Museu Molí paperer de Capellades, amb una obra vinculada sobretot a la gràfica i al paper, després de diversos viatges al Japó s’ha especialitzat darrerament en aquesta forma peculiar que és alhora una experiència lúdica, un registre documental i una manera de reconèixer les espècies marines.

Ens ha semblat que el Museu de sant Pol era un molt bon lloc per acostar-nos als gyotakus i proposar una exposició que recollís aquesta experiència, de la qual Victòria Rabal n’ha esdevingut una gran especialista i ens en podrà explicar moltes coses. Ella durant aquests últims anys ha estat anant de matinada al Mercat Central del Peix de Barcelona on ha seleccionat i imprès gran quantitat de peixos de diverses espècies, tot intentant de copsar-ne l’ànima. La mostra inclourà un taller de realització de gyotakus, un recorregut per Sant Pol descobrint els indrets on s’havia venut peix, ...

Fotografia de Ramon Puiggené. Exposició al Museu Marítim de Barcelona

 

Fotografia de Ramon Puiggené. Exposició al Museu Marítim de Barcelona

 


Museu de Pintura de Sant Pol de Mar.
Horaris: dissabtes de 18 a 20 h, diumenges d’11 a 14 h.
Pl. de la Vila, 1. Sant Pol de Mar.
www.museusantpol.cat / info@museusantpol.cat
logo museu sant pol Logo Ajuntament Sant Pol de Mar

 

.